ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

+ -

Κράτηση online

Ø online επισκέπτες

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
\/

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

1. Καλή Πεδιάδα (Ντόμπρο Πόλε)


H Καλή Κοιλάδα (Ντόμπρο Πόλε), βρίσκεται στα σύνορα με τα Σκόπια σε υψόμετρο 1.750 μ. Βρίσκεται πάνω από το χωριό Άνω Λουτράκι όπου βρίσκεται ένα οροπέδιο με το όνομα Καλή Κοιλάδα (Ντόμπρο Πόλε). Πολλές μικρές λίμνες με ποώδη βλάστηση. Είναι πολύ σπάνιος συνδυασμός υδροβιότοπου και αλπικού λιβαδιού, που φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας σε μία φυσική λεκάνη 3350 στρεμμάτων όπου συνθέτει ένα σκηνικό απίστευτης ομορφιάς εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από την μητέρα φύση. Στη περιοχή υπάρχουν τα μνημεία πεσόντων καθώς και το Σέρβικο Νεκροταφείο , μιας και εκεί διαδραματίστηκαν φονικές μάχες κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Εκεί επέλεξε η ιστορία να συναντήσει την φύση και η φύση πρόσφερε τα καλύτερά της. Οι λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας κατατάσσουν την περιοχή έναν από τους 4 καλύτερους προορισμούς στην Ελλάδα και αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

2. Καταρράκτες Έδεσσας

 

Έως τα τέλη του 14ου αιώνα ένας μεγάλος όγκος νερού ήταν συσσωρευμένος σε μια λίμνη δυτικά της πόλης. Έπειτα από κάποιο γεωλογικό φαινόμενο, πιθανώς κάποιο σεισμό, τα νερά διέρχονται την πόλη και χύνονται από τον βράχο της δημιουργώντας αναρίθμητα ποτάμια. Κρυμμένοι πίσω από ακατάσχετη βλάστηση μένουν για αρκετό καιρό ανεκμετάλλευτοι. Το 1942 πρώτοι οι Γερμανοί είδαν την τουριστική δύναμη των καταρρακτών και αξιοποίησαν τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας δύο πισίνες, παρτέρια και ζαρντινιέρες. Μετά τον πόλεμο ο χώρος παραδίδεται στον δήμο, ο οποίος με τη σειρά του φροντίζει να φυτέψει λουλούδια και δέντρα. Το 1953 άρχισε να λειτουργεί το δημοτικό εστιατόριο «Πισίνες», όπου διασκέδαζαν οι εδεσσαίοι χορεύοντας ταγκό και βαλς. Στις αρχές του 1960 κατασκευάστηκαν ασφαλείς προσβάσεις για τον επισκέπτη για να θαυμάζει και να φωτογραφίζει του καταρράκτες.

Σήμερα γνωστοί όχι μόνο σε όλον τον Ελλαδικό χώρο αλλά και έξω από αυτόν, πολλοί είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται το πάρκο των καταρρακτών για να απολαύσουν τα επιβλητικά νερά του ποταμού Εδεσσαίου να χύνονται από το βράχο (70 περίπου μέτρα ύψος) δημιουργώντας αυτό το φανταστικό θέαμα καθώς και τον διπλό καταρράκτη. Κάτω από τον περίφημο Καταρράκτη Κάρανο υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες. Στο πάρκο επίσης λειτουργεί υπαίθριο Μουσείο Νερού καθώς και Τουριστικό Περίπτερο Πληροφοριών.

Ο επισκέπτης μπορεί ν΄ακολουθησει 2 διαδρομές. Η 1η διαδρομή από το χωριό Όρμα και η 2η από το χωριό Μεγαπλάτανος, μέσω Σαρακηνών (Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και σε καλή κατάσταση). Κατά την παράδοση, όταν ο Στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος αποφάσισε να κατακτήσει τον κόσμο, εξόπλισε τη Μακεδονική Φάλαγγα με ακόντια, τη γνωστή σάρισα, 6 μέτρα μήκος, με ξύλα που προμηθεύτηκε από το Μαύρο Δάσος της Όρμας.

3. Κοιλάδα των Βράχων Μπλάτσα - Πίνοβο

 

Από το χωριό Βορεινό και ακολουθώντας τον κεντρικό δασικό δρόμο και μέσα από δασικές εκτάσεις ο επισκέπτης φτάνει στην κορυφή "Πίνοβο" με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Εκεί βρίσκονται δυο τεράστια σε μέγεθος συμμαχικά κανόνια από τον 1o παγκόσμιο πόλεμο. Η μαγευτική ομορφιά του τοπίου και η πλούσια χλωρίδα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Οροσειρά Βόρα - Ορεινή Αλμωπία

Από την πόλη της Αριδαίας, ακολουθούμε τον δρόμο που οδηγεί στην ανατολική Αλμωπία (προς Εξαπλάτανο). Σε λίγο πινακίδα, μας κατευθύνει προς το χωριό Βορεινό. Ακολουθούμε την Διαδρομή και στην είσοδο του χωριού, νέα πινακίδα μας οδηγεί προς Πευκωτό. Ο δρόμος τα πρώτα χιλιόμετρα άσφαλτος και μετά χωματόδρομος. Συνεχίζουμε την πορεία μας στον «βασικό» χωματόδρομο. Μπροστά μας βλέπουμε παλιό φυλάκιο το οποίο αφήνουμε στα αριστερά μας και ξεκινάμε την ανάβαση. Ο δρόμος αν και χωματόδρομος είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Η ανάβαση συνεχίζεται περνάμε μπροστά από το δασικό φυτώριο και αφήνουμε κάτω μας το εγκαταλελειμμένο χωριό του Άνω Πευκωτού. Η βλάστηση γίνεται πυκνότερη ενώ μπροστά μας ξεπροβάλει η εντυπωσιακή κορυφή του Δεσπότη.

4. Σπήλαια Λουτρών Πόζαρ

Στην περιοχή των Λουτρών Πόζαρ βρίσκεται ένα μεγάλο σύμπλεγμα 17 σπηλαίων, ένα βάραθρο 50 μ. και πολλά σηλαιοκαταφύγια. Σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη των υδάτων ήταν στο επίπεδο των εισόδων των σπηλαίων, πριν ακόμα σχηματιστεί η πεδιάδα της Αριδαίας.

Συστηματικές ανασκαφές και εξερευνήσεις των σπηλαίων στα λουτρά πόζαρ έφεραν στο φως άφθονες ενδείξεις για την παρουσία αυτόχθονου πληθυσμού. Υπάρχουν στοιχεία για τη ζωή του πρωτόγονου ανθρώπου από εργαλεία (ακονίσμενα και λειασμένα, αιχμές μυτερές από πέτρα για τα βέλη) κ.ά. αντικείμενα που μαρτυρούν πως οι χώροι των σπηλαίων χρησιμοποιούνταν από τη Νεολιθική ή και Παλαιολιθική ακόμα εποχή.

5. Καϊμάκτσαλαν ή Όρος Βόρας

Ο Βόρρας (ή Καϊμακτσαλάν=Λευκή Κορυφή) είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νομού Πέλλας έως τα όρια με το Νομό Φλώρινας. Συνεχίζεται και πέρα από τα σύνορα στην πλευρά της ΠΓΔΜ. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Καϊμάκτσαλαν ή Καϊμάκι με 2.524 μέτρα. Ο Βόρρας συνδέεται δυτικότερα με τα βουνά Τζένα (2.182 μέτρα) και Πίνοβο (2.156 μέτρα), τα οποία αποτελλούν τμήμα της ίδιας οροσειράς. Καλύπτεται από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Στον Βόρρα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. Στην ψηλότερη κορυφή του υπάρχει μικρή εκκλησία, μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τις δυτικές πλαγιές του Βόρρα πηγάζει ο Μογλενίτσας, ο οποίος πριν τα αποστραγγιστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην πεδιάδα των Γιαννιτσών ήταν τμήμα του Λουδία, και από τις νότιες ο ποταμός Εδεσσαίος.

Το όρος Βόρρας ή Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από τo Λουτράκι Αριδαίας. Λειτουργεί από αρχές Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου. Είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού. Οι πίστες σκι είναι πολλών χιλιομέτρων και διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με πρώτο τον Όλυμπο με 2.917μ. ακολουθεί ο Σμόλικας με 2.637μ. και το όρος Βόρρας ή Καϊμάκτσαλαν με υψόμετρο τα 2.524. Είναι το ψηλότερο Κέντρο Χειμερινών σπορ της Ελλάδας που οι εγκαταστάσεις του αρχίζουν από τα 2.018μ. και καταλήγουν στα 2.480μ. Το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί στο όρος Βόρρας αποτελεί πόλο έλξης των φίλων του σκι και των χειμερινών σπορ γενικότερα.

6. Άγιος Αθανάσιος

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από Λουτρά Πόζαρ και το Λουτράκι Αριδαίας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Aγίου Aθανασίου (ή Tσέγανη). Το χωριό κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στους πρόποδες του βουνού Bόρας (ή Kαϊμακτσαλάν), στην κορυφή Πιπερίτσα στα 1.200 μ., και ήταν κάποτε μια ανθούσα κτηνοτροφική κοινότητα μέχρι τη δεκαετία του '70. Mετά άρχισε η κάθετη πτώση, μέχρι το 1995 οπότε όλο το χωριό «ρήμαξε» και έφτασε να αριθμεί μόνο δύο οικογένειες. Oι υπόλοιπες είτε «πήραν των ομματιών τους», είτε μετοίκησαν χαμηλότερα στον Νέο Aγιο Aθανάσιο. Mε την κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου το 1995 η κατάσταση αντιστράφηκε.

Σήμερα είναι ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό με κεραμοσκεπή κτίρια, δείγματα της πολύ ενδιαφέρουσας παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής.Oλα είναι πετρόχτιστα, ομοιόμορφα και περιποιημένα, με παρτέρια για λουλούδια και για δέντρα.

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Aναλήψεως, η οποία κτίστηκε στα τέλη του 1700. Το χωριό τα έχει όλα όσον αφορά το φαγητό, τον καφέ, το ποτό και τη διασκέδαση.

 

 

All rights reserved www.hotelmelies.gr 2021 | Created by | ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ | Loutra Pozar Hotels